Druhy mléka

LactelZákladní dělení konzumního mléka je dle obsahu tuku. Rozlišujeme odstředěné mléko, nízkotučné, polotučné, plnotučné a selské mléko. Podle průmyslového zpracování se mléka dělí na kondenzované mléko a sušené mléko.

Nejvíce nakupovanými typy mléka jsou mléka čerstvá a trvanlivá. Ty nabízí také nejvíce firem. Čerstvé mléko si můžete zakoupit od firmy Bio, Milkin, Ranko, Moravia nebo třeba Olma. Trvanlivé mléko vyrábí společnost Lactel, Tatra či Pragolaktos. Velké oblibě se těší také mléka značky Benefit, Meggle či Bohemilk.

Trvanlivé mléko vydrží mnohem déle, než mléko čerstvé. To je způsobeno především jinou úpravou. Čerstvé mléko neprochází žádnými úpravami a má nejvyšší obsah prospěšných látek. Proto je také pro organismus zdravější.

Kondenzované mléko se zahušťuje odpařením vody. Vyrábí se jako neslazené či slazené. Tento výrobek vám na trh přináší například značka Tatra.

Dalším typem mléka, je mléko sušené. To vzniká odpařováním vody z mléka a vzniká tak jemný prášek. Acidofilní mléko je ostře kyselé, má velké množství vitamínu A,B a D. K jeho výrobcům patří mimo jiných i společnost Olma a Boni.